ТСН ЗІБРАЛА ПОРАДИ, ЯК ВІДРІЗНИТИ ЯКІСНИЙ МЕД І ПРАВИЛЬНО ВЖИВАТИ ЗАДЛЯ ЦІЛЮЩОГО ЕФЕКТУ
В жодному разі не можна
додавати мед до гарячого чаю
Кожен
українець з'їдає близько кілограма меду на рік
Скільки
коштує український мед та як відрізнити якісний продукт від підробки. Мед
справді містить корисні речовини, кажуть фахівці, але лише за умови, що продукт
– якісний, йдеться в ТСН.19.30.
На
завод на Черкащині звозять мед з усієї України, на переробку.
Закристалізований підігрівають теплим повітрям у спеціальній кімнаті упродовж
кількох діб. «Підігрівають до температури не вище 40 градусів. Ця температура
не впливає на якість меду», - кажуть на заводі.
Кожен
українець з'їдає меду близько
кілограма на рік. Мед справді містить корисні речовини, кажуть фахівці,
але лише за умови, що продукт - якісний. ТСН в різних регіонах перевіряла,
скільки мед вартує, а також з'ясувала, як відрізнити справжню якість від
фальсифікату.
Якщо
купуєте мед, як кажуть, із рук, то з’ясувати, чи є в ньому антибіотики -
самостійно не зможете. Деякі продавці продукт іще й розводять сиропами.
Певні
види меду швидко кристалізуються. Тож недоброчесні продавці продукт
розплавлюють за високих температур, попереджають у лабораторії. «Такі види як
акацієвий мед, він буде тривалий час незакристалізований , а соняшниковий,
гречаний, ріпаковий уже всередині зими будуть закристалізовані», -
пояснюють фахівці і мед радять обирати ретельно.
А
на львівському ринку запевняють, вони мед не фальсифікують і продають лише
найкращий. За липовий із квітами просять 150 гривень. За акацієвий трохи більше
- 220 за літр. «Різнотрав’я, мед іде з соняшником, ціна дуже доступна - в
районі 100 гривень за літру, тому він часто йде», - кажуть продавці.
Пропонують
і гречаний, але він дещо дорожчий, ніж соняшниковий, та запашніший.
«Щоб сильно пах - це гречаний мед, теж ходовий, але ціна на нього в цьому році
трошки зависока - 200 за літру», - говорить Андрій Полока.
Покупці
приглядаються і обирають. Ціни називають помірними. Розбирають мед тут
досить активно. Найбільший попит має з різнотрав’я.
А
у Івана Горенка із Сумщини назбиралося близько 5 тонн меду. На базар возити не
може, а перекупникам - здавати не хоче. «23 гривні за кілограм. Як я продам
його – буду банкрот», - каже чоловік.
Та
повчає як відрізнити якісний од підробки не в лабораторії. «А як ви ковтнули й
попливло – то підробка», - пояснює чоловік.
Іван
Петрович запевняє: його мед не лише смачний, а й цілющий. «Таблиця Менделеєва.
У мене улюблена їжа – мед. Грипом я не хворію», - хизується чоловік.
Мед
справді корисний, кажуть лікарі. Головне - знати дозу, бо інакше можна дістати
і ожиріння, і порушення метаболізму. «Ідеальна добова норма – це 1 міліграм на
кілограм маси тіла. Якщо говорити про дорослу людину, то приблизно, якщо
60 кілограмів - це 2 столових ложки», - говорить лікар.
Дітям
- удвічі менше. Діабетикам також потрібно бути з медом особливо
обережними. «Кілокалорій – це приблизно як півплитки шоколаду на 100
грамів. Дітям краще вводити мед в раціон з двох років. Раніше – це може
бути небезпечно», - додає дієтолог.
І боронь вас, Боже,
додавати мед у гарячий чай. Тоді всі поживні речовини та вітаміни зникають.
ТСН ЗІБРАЛА ПОРАДИ, ЯК ВІДРІЗНИТИ ЯКІСНИЙ МЕД І ПРАВИЛЬНО ВЖИВАТИ ЗАДЛЯ ЦІЛЮЩОГО ЕФЕКТУ
Reviewed by Volodymyr Khrystan
on
09:37:00
Rating: