Україна рулить! Сало визнали кориснішим за оливкову олію
Оливкова олія, що традиційно вважається найкориснішим для здоров’я
продуктом, поступилася свинячому салу!
“Краще використовувати для приготування їжі свиняче сало або
вершкове масло”, — радять вчені. На користь цього висновку говорять результати
20-річного дослідження щодо вивчення складу хімічних речовин, які виділяються в
процесі нагрівання різних харчових жирів.
Фахівці дійшли висновку, що під час приготування на рослинній олії
відбувається виділення альдегідів — речовин, чий вплив на організм пов’язаний з
підвищеним ризиком розвитку раку, хвороб серця і пошкодження мозкових функцій.
Наприклад, у рибі, приготованій на соняшниковій або кукурудзяній
олії, міститься в 200 разів більше токсичних альдегідів, ніж допускають
стандарти безпеки.
Вчені пояснюють, що отримані відомості не свідчать про безумовну
шкоду рослинних олій. Головна їх користь полягає в тому, що вони містять
поліненасичені жирні кислоти — важливий елемент для повноцінного харчування
людини.
Проблема в тому, що при нагріванні ці компоненти виділяють більше
токсичних сполук, ніж мононенасичені жирні сполуки, присутні в таких продуктах,
як сало, вершкове або кокосове масло, коментують вчені.
При цьому особливу небезпеку становить те, що зазначені сполуки
мають властивість накопичуватися в організмі, нарощуючи свій шкідливий
потенціал для здоров’я.
Україна рулить! Сало визнали кориснішим за оливкову олію
Reviewed by Volodymyr Khrystan
on
21:26:00
Rating: