Як позбутися запаху часнику з рота
Часник,
як неприємно дізнаються шанувальники часникового хліба та інших страв з цією
спецією, має на подив стійкий запах. За двадцять чотири години після їжі, їдкий
аромат все ще відчувається в диханні і навіть поті людини. Насправді, запах
може з'явитися, навіть якщо сам часник й не потрапляв вам у рот.
1936
року журнал Американської медичної асоціації опублікував статтю про пацієнта, в
якого з'явився запах часнику з рота. І хоча він дійсно з'їв суп із часником,
годували його через спеціальний харчовий зонд.
Причиною
цього феномену є той факт, що часник містить багато сірчистих сполук, які
потрапляють в кров після перетравлення. Разом з кров'ю вони просочуються в
легені, а звідти в горло і ротову порожнину.
І
скільки б ви не чистили зуби, позбутися запаху не вдасться, оскільки його
спричинюють не залишки їжі в роті, а хімічні процеси у вашому організмі.
На той час вже
існувало кілька досліджень продуктів, які можуть усувати запах часнику, якщо їх
з'їсти разом з ним. До найбільш дієвих з них відносили салат, цикорій, селеру,
картоплю, петрушку, листя м'яти, перцеву м'яту, базилік і гриби.
Втім, чому вони мають
такий ефект, не було відомо. Беррінджер і його аспіранти вирішили дослідити,
наскільки добре певні продукти усувають запах часнику з рота і чому так
відбувається.
Дослідники зосередили
свою уваги на салаті, м'яті і - дещо несподівано - яблуках. "Ефективність
яблук ми виявили випадково", - пояснює Беррінджер.
Деякі продукти можуть усувати запах
часнику, якщо їх з'їсти разом з ним
Еврика! Коли
випробувані починали жувати яблука відразу після часнику, запах помітно
слабнув.
У вересні минулого
року дослідники опублікували свою останню працю, в якій пояснили здатність
деяких речовин знищувати молекули часникового запаху.
Справа в тому, що
чотири сірчисті сполуки, які містить часник, вступають у хімічну реакцію з
низкою інших молекул, так званими фенолами.
В ході експерименту
учасники жували часник, закусуючи його різноманітною їжею. Після цього вони
дихали в мас-спектрометр, який вирізняв молекули в їхньому подиху.
Вчені експериментували
з різними комбінаціями продуктів, поєднуючи зокрема товчений часник з водою і
чистим ферментом або деякими фенолами, як-от розмаринова кислота, виявлена в
м'яті. І піддавали кожну комбінацію аналізу в мас-спектрометрі.
Відразу вдалося
з'ясувати, що яблука, салат чи м'ята були набагато ефективнішими в сирому
вигляді, ніж після теплової обробки. Це доводить участь ферментів, які
каталізують хімічні реакції, але розпадаються при високій температурі.
Як показали
експерименти, найбільш ефективною з усіх варіантів виявилася м'ята.
По-перше, вона містить
велику кількість фенольних сполук. Хімікам не треба пояснювати, що розмаринова
кислота і сірчисті сполуки легко з'єднуються, виробляючи молекули, які взагалі
не мають запаху.
Хоча в яблуках
фенольних сполук менше, вони все одно присутні в достатній мірі для усунення
часникового запаху.
Втім, найменша
кількість фенолів з усіх випробуваних продуктів виявилася в салаті - в ньому їх
було навіть менше, ніж у зеленому чаї, який взагалі не впливав на запах
часнику.
"Це було важко
пояснити", - каже Беррінджер. Але згодом команда з'ясувала, що сам по собі
чистий фермент не здатний усунути сірчисті сполуки. Проте, в поєднанні з
фенолами ферменти в салаті набувають доволі загадкових властивостей.
Хоча ці витівки
молекул вченим поки що до кінця не зрозумілі, це не заважає використовувати
їхні переваги в боротьбі з огидним часниковим запахом.
Втім, не варто
забувати, що скільки би ми не боролися із запахами, це не змінить того факту,
що люди є живими фабриками з хімічного виробництва.
Повітря, яке ми
видихаємо, або наш піт розповідають не тільки про те, що ми з'їли протягом
останнього часу, але й про наявність певних бактерій в наших ротових порожнинах
чи якихось захворювань в організмі.
Вчені вже давно
досліджують, як за допомогою молекул в нашому подиху діагностувати рак легенів.
А також наскільки
ефективними будуть електронні прибори, які зможуть за допомогою запаху виявити
в нашій крові, сечі або зразках тканини свідчення серйозних захворювань, від
раку яєчників до пошкодження головного мозку.
І хоча з естетичних та
етичних міркувань ми намагаємось звести до мінімуму запахи нашого тіла, все ж
таки цікаво усвідомлювати, що в них може бути закодована важлива інформація.
Як позбутися запаху часнику з рота
Reviewed by Volodymyr Khrystan
on
01:28:00
Rating:
Reviewed by Volodymyr Khrystan
on
01:28:00
Rating:

